Serier att handarbeta till?

24 januari 2018 | Creative-bloggen

Serier att handarbeta till?

 

Ja, jag vet i alla fall några stycken som, liksom jag, gillar att kolla på serier när vi handarbetar. Jag har gjort en liten sammanställning, inte någon som helst annan order än alfabetisk, och den kommer vi strax till. Den är lång, så varning i förväg 🙂 Vi har ”bara” HBO och Netflix så det är där jag kikar.

Vi börjar dock med en vanligt TV-program om en stor man som få verkar känna till (jag gjorde det inte):

Revolver-Harry enligt Leif GW Persson (SVT-play). Jag älskar GW och Harry var, som GW säger först i programmet, större än livet själv. Persson säger vidare att Harry var litet av en svensk Indiana Jones. Äventyrare, detektiv och vetenskapsman. Harry Söderman bodde även utanför ”Byhåla”, där jag bor.

Innan jag ”krämar på” med resten så jag vill jag bara säga att vissa serier talar för sig själv, på ett eller annat sätt, så de finns inte med nedan. Jag pratar om serier som Downton Abbey, Game of Thrones, Sons of Anarchy, Twin Peaks, Breaking Bad, Weeds och Dexter.

Här kommer, vad jag anser vara, bra serier att handarbeta till 🙂 :

 • A Handmaid’s Tale (HBO) Vi befinner oss i det dystopiska Gilead, i ett framtida USA där miljökatastrofer, alldeles för få barn föds och som leds av en samling brutala, kristna fanatiker. Man får känslan att någon form av miljökatastrof, orsakad av oss människor, inträffat. Alla fertila kvinnor har tagits till fånga, ”tränats” och är numera tjänstekvinnor hos rika ledare vars fruar inte själva kan få barn. Vi följer Offred (Elisabeth Moss från Mad Men) som är ”handmaid” hos överbefälhavare Fred Waterford (Joseph Fiennes från t ex Shakespeare in Love) och har som uppgift att, tillsammans med grannhushållets ”handmaid” sköta hushållsinköpen samt, viktigast av allt, genomföra samlag med överbefälhavaren när hon har ägglossning. Offred har ett enda mål – att överleva och försöka hitta den dotter som berövats henne. Trots att hon lever i ett skrämmande samhälle där ett felaktigt ord, en i regimens felaktigt begången handling eller att vägra delta i det sexuella slaveriet kan leda till döden vägrar hon låta sig försvagas.

 

 • Alias Grace (Netflix) är baserad på den sanna historien om Grace Marks, en husa och immigrant från Irland som 1843 blev fängslad för mordet på sin arbetsgivare Thomas Kinnear i Kanada. Grace hävdar att hon har minnesförlust och därför inte minns något av mordet. Tio år senare försöker Dr. Simon Jordan (psykiater)hjälpa Grace att återfå sitt minne för att det ska kunna fastställas om hon ska kunna bli benådad på grund av sinnessjukdom. Baserad på en bok av Margaret Atwood (som även ligger bakom boken till serien A Handmaid’s Tale).

 

 • American Horror Story (Netflix) Amerikansk skräckdramasere. Alla säsonger är fristående, men skådespelarna återkommer ofta i flera säsonger som olika karaktärer. En del gemensamma beröringspunkter finns mellan några av säsongerna. Skräcken ligger mer i stämningen än i blodiga scener, även om sådana också förekommer.

 

 • Bates Motel (Netflix) fritt efter Hitchcocks ”Psycho”. När hans pappa dör öppnar Norman Bates ett motell tillsammans med sin mamma. Dessvärre kommer Normans bräckliga psyke att leda in mor och son på en och våldsam mörk väg. Vad har egentligen hänt i det förflutna? Varför får Norman minnesluckor?

 

 • Black Sails (Netflix eller HBO) Året är 1715. Det är gyllene tider för Västindiens pirater. New Providence-öarna (tidigare brittisk koloni) är nu ett laglöst land som styrs av piratkaptener såsom kapten Flint. Den brittiska flottan återvänder för att besegra Flint och hans manskap och Flint visar upp en helt ny sida. Han allierar sig med Eleanor Guthrie, dotter till mannen som kontrollerar smugglingen i området och verkar göra det av komplicerade och till och med romantiska skäl. New Providence Island är deras hem, och de är beredda att ta till allt som står i deras makt för att det ska fortsätta vara så.

 

 • Bloodline (Netflix) handlar om familjen Rayburn, som driver ett exklusivt hotell på Florida Keys. Det är en dramathriller som handlar om mörka hemligheter inom en högt ansedd och till synes perfekt samtida amerikansk familj. När den äldste sonen, och familjens svarta får återvänder hem skapas tunga moraliska dilemman, gnagande tvivel och kaos.

 

 • Call the Midwife (Netflix) I denna dramaserie, baserad på Jennifer Worths memoarer, följer vi en nyutexaminerad barnmorska i 1950-talets London. Avslutade historier i varje avsnitt, samtidigt som barnmorskornas och nunnornas liv pågår och utvecklas parallellt. Ljuvlig!

 

 • Dark (Netflix) handlar om 4 familjer och en serie mystiska händelser i Winden, en fiktiv, tysk stad år 2019. En pojke försvinner. Har försvinnandet något att göra med en annan pojke som försvann för 33 år sedan? Och ytterligare en 33 år före det? Vad döljer sig i grottan i skogen? Och varför blinkar alla lampor i staden från och till? David Lynch (Twin Peaks) sägs vara en inspirationskälla.

 

 • Dicte (Netflix) När kriminalreporter Dicte Svendsen skiljer sig tar hon sin dotter Rose och flyttar hon hem från Köpenhamn till Århus. Hon ger inte upp förrän hon fått sin story, vilket irriterar polisen John Wagner.

 

 • Doktor Foster (Netflix) Gemma Foster misstänker att hennes man är otrogen. Hon börjar undersöka saken, konfronteras av sin egen besatthet, men får successivt veta fler och fler detaljer. Hennes läkarkarriär är på väg utför med rekordfart efter en rad klagomål och hon gör allt hon kan för att hålla skenet uppe och fortsätter spela den perfekta hustrun när hon upptäcker att fler och fler i hennes omgivning försöker dölja hemligheter för henne.

 

 • Frontier (Netflix) I 1700-talets vilda Nordamerika(det som ska bli Kanada) kämpar brutala pälsjägare och entreprenörer för att överta kontrollen över pälshandeln från Hudson Bay-kompaniet ensamt har haft total kontroll över. Rått och stundtals brutalt, men sevärt.

 

 • Godless (Netflix) Frank Griffin är en bandit som terroriserade Amerika under 1880-talet – han är på jakt efter sin forna partner Roy Goode, som nu är hans värsta fiende. Goode har börjat ett nytt liv i en stillsam stad en stad uppbyggd enbart av kvinnor då de flesta männen dödats i en gruvolycka. Borgmästarens stenhårda, smarta änka drar snabbare än sin egen skugga.

 

 • Grace and Frankie (Netflix) Jane Fonda och Lily Tomlin spelar två gifta kvinnor som upptäcker att deras män inte bara är business partners. De är också älskare. Sedan 20 !!! år tillbaka. Det blir fullständigt kaos, för samtliga inblandade (även de båda parens barn) och trots att Grace är karriärskvinna ut i fingertopparna och Frankie en bohemisk, litet flummig konstnär lyckas de, inte helt smärtfritt alla gånger, hitta ett sätt att stötta varandra. Fullständigt underbar!!!

 

 • Greenleaf (Netflix) Familjen Greenleaf leder en stor frikyrka i Memphis och deras affärer och privatliv präglas av intriger, maktkamp, otrohet och tro. Producerad av Oprah Winfrey, som också har en liten roll. Som Dynastin eller Dallas, men i nutid.

 

 • Happy Valley (Netflix) Polisinspektör Catherine Cawood på Yorkshirepolisen bor med sin syster och dotterson. Hon jagar mannen som överföll hennes avlidna dotter och dras in i intriger värre än hon anat.

 

 • Case (Netflix) En smart advokat, vars drickande och dåliga omdöme håller på att kosta honom allt, blir ombedd av en polis, off the record, att hjälpa till att utreda ett misstänkt självmord. Genom att göra detta riskerar han både sin egen och polisens karriär, men mörka hemligheter nystas sakta upp. Isländsk kriminalserie .

 

 • Hinterland (Netflix) Tom Mathias (Richard Harrington) är polis med en orolig själ som överger London och bosätter sig i en rucklig husvagn i Aberystwyth, Wales, med leriga vägar, vindpinade träd, nästan gråsvart hav och med hemligheter som är lika mörka som hans egna. Gårdarna ligger isolerat och invånarna är mycket tystlåtna och måna om att utomstående ska förbli utomstående. Mathias får jobba med ett team som består av den mycket noggranna Mared Rhys (Mali Harries), den energiska Sian Owens (Hannah Daniel) och den tillbakadragna en smula nördige Lloyd Ellis (Alex Harries). Handlingen går ganska långsamt men karaktärernas personligheter utvecklas hela tiden. Noir Crime helt i min smak.

 

 • Hotel Beau Séjour (Netflix) Tonårstjejen Kato dör under mystiska omständigheter och fastnar i någon sorts limbo, och när hon undersöker sin egen död avslöjas många mörka hemligheter. Belgisk kriminalare med mycket intriger.

 

 • How to get away with Murder (Netflix) Den skickliga brottmålsadvokaten och juridikprofessorn Annalise Keating (Viola Davis) har tveksam moral och ett trassligt privatliv. När en ny termin börjar väljer hon ut 5 studenter som får praktisera på hennes kontor, beläget i hennes hem. Serien startar med att hon och studenterna fått till uppgift att att lösa ett oplanerat mord, orsakat av fyra juridikstudenter under årets största fest. Eftersom man får blickar från både dåtid och framtid byggs spänningen upp och Viola Davis skådespeleri är lysande.

 

 • Jag heter Anne (Netflix) Baserad på böckerna om Anne på Grönkulla. En kavat föräldralös flicka med starka övertygelser hamnar hos en barsk ogift kvinna och hennes lågmälde bror. Charmig och kul dialog.

 

 • La trêve (Netflix) Efter hustruns tragiska bortgång flyttar poliskommissarien Yoann Peeters tillbaka till sin lugna hemstad med sin dotter, men dras nästan genast in i ett mordfall som avslöjar mörka hemligheter. Belgiskt Crime Noir.

 

 • Land Girls (Netflix) Vi befinner oss på en engelsk bondgård, Hoxley Estate, under andra världskriget, där detta historiska drama utspelas. Vi får följa livet hos fyra medlemmar ur olika samhällsklasser som tjänstgör som civilister i Women’s Land Army.

 

 • Lilyhammer (Netflix) Efter att ha vittnat mot maffian går före detta gangstern Frank Tagliano med i ett vittnesskyddsprogram och ber att få bli skickad till Norge. Med Little Steven från The E Street Band. Passar min humor precis.

 

 • Mad Men (Netflix) Don Draper is the man! Reklambranschens okrönte kung. I alla fall i New York på 60-talet, när den här serien utspelar sig. Här blandas sprit, sexism, glamour och otrohet hejvilt.

 

 • Making a Murderer (Netflix) sann historia om ett rättväsende i USA som man hisnar över. I alla fall jag. Den här verklighetsthrillern, filmad över 10 år, följer en man som frias efter DNA-prov, men blir misstänkt för ett nytt ohyggligt brott när han avslöjar poliskorruption.

 

 • Marcella (Netflix) När Marcellas äktenskap tar slut går hon tillbaka till jobbet som kriminalpolis i London, Hon har varit borta i 12 år. Har hon fortfarande det som krävs?. Kan mördaren som hon jagade för 12 år sedan också vara tillbaka?

 

 • Mr Robot (HBO) Elliot (Rami Malek) är en ung, deprimerad programmerare med socialfobi (han självmedicinerar sina besvär) som har ett vanligt jobb på dagarna och som hackar hejvilt på nätterna. Elliot blir rekryterad av en mystik man som kallar sig Mr Robot (Christian Slater) för att, tillsammans med en grupp andra programmerare, försöka störta ett megaföretag (E Corp) för att alla människor ska kunna bli skuldfria. Svenske Martin Wallström spelar en av cheferna på E Corp.

 

 • Mr Selfridge (Netflix) Den amerikanske entreprenören Harry Selfridge tänker öppna ett ståtligt varuhus i London 1909. Harry och får erfara att hans amerikanska ledarstil inte alltid fungerar i styrelserummet och uppbyggandet av varuhuset tar tid och kantas av svårigheter. Samtidigt försöker Harry kombinera jobbet med familjelivet.

 

 • Orange is the new Black (Netflix) berättar om Piper Chapman, en privilegierad kvinna som hamnar i ett kvinnofängelse. Då hinner ett brott från hennes förflutna ikapp henne. Hon har tidigare smugglat knarkpengar åt sin dåvarande flickvän Alex. Samtidigt som hon möter nya utmaningar, återberättas de olika internernas respektive bakgrunder utanför fängelset. Serien är baserad på en bok av Piper Chapman och är skapad av författaren till serien ”Weeds”.

 

 • Outlander (Netflix och HBO) Den här berättelsen om Claire, sjuksköterska, som efter andra världskrigets slut (där hon tjänstgjort) återförenas med sin make, historikern Frank. De bestämmer sig för att åka på en andra bröllopsresa till Inverness i Skottland, där de gifte sig. Frank är nämligen väldigt intresserad av att ta reda på allt om sin släkt och kanske främst om sin ättling ”Black Jack”, som tjänstgjorde som kapten i den engelska armén under 1700-talet. Claire är amatörbotanist och får veta att en särskild växt växer vid en samling upprätta stenar på kullen Craigh na Dun. Hon beger sig dit på egen hand och hör ett surrande från stenarna som drar henne till sig. Hon känner sig yr och när hon vaknar upp befinner hon sig i mitten av 1700-talet och där stöter hon på den stilige, stolte och unge skotten Jamie. Serien är baserad på Diana Gabaldons populära fantasyböcker. Netflix har 2 säsonger, HBO 3. Det finns 9 böcker. Älskar serien, men inget för den som inte gillar Fantasy. Eller män i kilt.

 

 • Peaky Blinders (Netflix) utspelar sig i det fattiga Birmingham strax efter första världskrigets slut. Staden är plågad av organiserad brottslighet och korrumption. Tommy Shelby har kommit hem ifrån slagfälten i Frankrike för att leda familjeföretaget/gangstergänget Peaky Blinders. Shelbys ambitioner går dock bortom simpel brottslighet och han skapar många fiender på sin väg på den kriminella toppen.

 

 • Penny Dreadful (Netflix) De klassiska berättelserna om Dracula, Frankenstein och Dorian Gray vävs samman i denna skräckserie som utspelar sig på de mörka gatorna i det viktorianska London. Den här serien kräver att du gillar litet skräck. På rollistan finns bl a Timothy Dalton, Eva Green, Vanessa Ives, Josh Harnett och Helen McCrory.

 

 • Rectify (Netflix) berättar en skakande historia om Daniel Holden, som suttit på ”death row” i 19 år, misstänkt för våldtäkt och mord på sin flickvän. När nya bevis kommer fram och DNA-teknik kan användas släpps han fri. Holden, som fängslats som ung, kommer ut till en helt ny värld i hemstaden Georgia och förväntas bygga upp en liv samtidigt som det finns otaliga människor som inte tror på den nya bevisningen och kämpar för att han ska fängslas på nytt. Handlingen lunkar på i ett ganska makligt tempo, men det gör att man kan läsa av de olika sinnesstämningarna väl (skuld, ångest, försök till botgöring, vilsenhet, självrannsakan mm) och man känner också tydligt samhällets dömande blickar.

 

 • Reign (Netflix) Den unga Mary Stuart, drottning av Skottland, åker till Frankrike. Hon ska gifta sig med prins Francis II (som hon varit förlovad med sedan hon var 6 år) och stöter på intriger och maktspel bakom stängda dörrar i det franska hovet, samtidigt som hon ska lära känna sin blivande make.

 

 • River (Netflix) Kriminalinspektören John River (Stellan Skarsgård) en intelligent polis med påtagliga svårigheter med det sociala spelet. Han är arbetsnarkoman, deprimerad och livstrött samt älskar Beatles. Hans kollega Jackie Stevenson (Nicola Walker) är raka motsatsen. En ”partypingla” som älskar 70-tals disco. De kommer dock båda från komplicerade bakgrundsförhållanden men har hittat ett sätt där de matchar varandra väl. John River har en speciell förmåga. Han kan se och kommunicera med döda människor och det visar sig redan efter några minuter.

 

 • Scorpion (Netflix) Homeland Security kallar in Walter O’Brien, ett excentriskt geni som med hjälp av ett team experter skapar ett internationellt nätverk för att försvara landet från en ny och sofistikerad generation terrorister.

 

 • Sorjonen (Netflix) Kari Sorjonen (Ville Virtanen), en skicklig kommissarie med en udda metod för att lösa brott, börjar arbeta i en finsk småstad (Villmansstrand) för att få mer tid över för familjen efter att hustrun varit sjuk en längre tid. I stället visar det sig att han hamnar mitt i en härva av mord. Samuel Fröler gästspelar. Läste någonstans att Finland försöker skapa sin egen version av Nordic Noir, ”Finnish Weird” (Suomikumma) och att Sorjonen är ett exempel ur genren, men om det stämmer kan jag inte säga.

 

 • Stranger Things (Netflix) utspelar sig 1983 i småstaden Hawkins i Indiana och handlar om pojken Will Byers som efter en spelkväll med sina kompisar försvinner spårlöst på vägen hem. Polischefen Jim Hooper kopplas in i sökandet och på en restaurang dyker flickan Eleven upp. Det visar sig att hon besitter övernaturliga krafter och att det på Hawkinslaboratoriet pågår hemliga experiment. Winona Ryder spelare Wills mamma.

 

 • Suits (Netflix) En outbildad kille imponerar på en framgångsrik advokat med sitt knivskarpa intellekt och fotografiska minne och ”lurar” sig till ett eftertraktat jobb, trots att han inte har någon juridisk utbildning. Meghan Markle, soon to marry Prince Harry, har en av huvudrollerna.

 

 • The Affair (Netflix eller HBO) Noah, en halvdan författare, träffar den servitrisen Alison på en semesterort vid havet. Båda är gifta men dras obönhörligt till varandra och inleder en relation fylld med begär. Avsnitten visas ur flera av de olika karaktärernas perspektiv och uppfattning om vad som hänt. Och olika perspektiv och uppfattningar har de.

 

 • The Americans (Netflix) handlar om två, med varandra gifta, sovjetiska spioner som lever under täckmantel som en helt vanlig förortsfamilj under Kalla kriget i 80-talets Washington med Reaganadministration och försöker fullgöra sina plikter gentemot sitt forna hemland, trots nya lojaliteter och två lyckligt ovetande barn. Jag läste någonstans att någon skrev något i stil med ”Det brukar sägas att ”The Americans” är en av tv-serielandskapets mest underskattade serier – och det med rätta”.

 

 • The Crown (Netflix) handlar om Georg VI:s död och Elizabeth II:s första tid som drottning. Hon måste även bygga en relation med premiärminister Winston Churchill. Serien skildrar de händelser som formade den andra halvan av 1900-talet, inklusive de kontroversiella skandaler som drabbat Buckingham Palace. Brittiskt Costume Dramas levererar i stort sett alltid.

 

 • The Fall (Netflix) är ett psykologiskt seriemördardrama med Jamie Dornan (50 Shades) och Gillian Andersson (X-files) i huvudrollerna.. ”The Belfast Strangler” lever ett till synes helt vanligt familjeliv och förhållandet mellan honom och kriminalkommissarien, som har egna demoner att slåss mot, är väldigt komplext. Man får följa jakten både ur gärningsmannens och kriminalkommissariens perspektiv.

 

 • The Lizzie Borden Chronchicles (Netflix) Lizzie Borden har frikänts för morden på sin far och styvmor. Det hände i verkliga livet, men jag tror att resten är ren fiction. Nu tar hon sig an gangsterbossar, detektiver och andra fiender i sitt nya liv som fri – och ökänd – kvinna. Serien förutsätter att du gillar blod och mord.

 

 • The Paradise (Netflix) En småstadstjej med storslagna idéer flyttar till storstaden och börjar jobba på The Paradise, landets allra första varuhus. Serien är baserad på Émile Zolas roman ”Damernas paradis” från 1883, men BBC har valt att placera handlingen i nordöstra England.

 

 • The Team (Netflix) Europol samlar ett team med skickliga brottsutredare som får i uppdrag att hitta den mördare som ligger bakom en rad ohyggliga mord i Europa. Med bl a Alexanda Rapaport och Lars Mikkelsen.

 

 • The Wire (HBO) Vi befinner oss i Baltimore. Narkotikaproblemen är utbredda. Vi får följa mordrotelns poliser i en knarkhärva med mordfall som kräver en livsfarlig avlyssningsoperation. Serien har höjts till skyarna och jag kan inte annat än hålla med. Med skådespelare som t ex Dominic West (The Affair) och Idris Elba (Luther).

 

 • Tyrant (Netflix) Basaam ”Barry” Al-Fayeed lever med fru och barn som barnläkare i USA. När så hans brorson ska gifta sig blir han hemkallad till Abbudin (fiktivt land) i Mellanöstern, där hans far är diktator. När fadern dör, kort efter bröllopet, dras Basaam. motvilligt in i familjens maktkamper. Intressant är att både Fares Fares och Alexander Karim har rätt stora roller.


Inga kommentarer ännu.

Kommentera detta

 • (publiceras inte)