Insnöad på svamp? Färga garn med svamp? Vänta bara….

13 november 2017 | Creative-bloggen

Erkänner direkt. Jag har inte färgat jättemycket garn på sistone. Det infördes bevattningsförbud i kommunen jag bor i ganska tidigt (och även om det inte går åt extrema mängder vatten vid färgning så gör man av med en del och då valde jag att avstå). När förbudet till slut hävdes var jag helt insnöad på svamp, vilket jag i och för sig är varje år, men i år med en helt ny inriktning. När jag nördar in på något gör jag det med besked 🙂 .

Jag fick en förfrågan från en handarbetskompis, Måd, på Facebook, som hittat busksvamp på tomten i Tärnaby och som undrade om jag, som färgar garn, skulle vara intresserad av att hon torkade och skickade till mig. Hon är den första jag ”skyller på” :). Självklart. Färga garn med svamp? Game on!

 

Min kompis Pia är nästa Akilleshäl 🙂 .

Hon ”lurade” med mig på en svampkurs/exkursion i Eskilstuna – och det var nog faktiskt något av det roligaste jag gjort (arrangerat av Svamp för alla – finns att hitta på Facebook – och med två helt fantastiska ledare, Patrick och Aleks. Så mycket kunskap och så mycket skratt, för om vi ska vara helt ärliga är de som ett gammalt gift par. Gnabbas, retas och munhuggs, samtidigt som det är så tydligt att det finns ett genuint intresse och en stor lust att förmedla kunskap. Helt i min och Pias smak 🙂 ).

Dessutom var en av deltagarna van garnfärgare med just svamp och jag fick tips och idéer som hette duga. Jag är usel på namn. Irene, kanske?

Åjovars, jag lärde mig allt ett par nya matsvampar också (t ex rodnande flugsvamp, från rätt skog, annars smakar den jord, och rimskivling). Och, ej att förakta, ett par ”snyggsvampar”. Snyggsvampar kan, om det vill sig väl, vara ätliga, men det är inte deras huvudfunktion 🙂 . Ärggrön kragskivling/blågrön kragskivling, bockspindling och ametistskivling.

För några år sedan köpte jag boken ”Färgsvampar & svampfärgning” av Hjördis Lundmark och Hans Marklund (och det var bra gjort, för jag har förstått att den nu är helt slut på förlaget), men det är först i år som jag faktiskt har börjat planera för att göra något aktivt åt färgandet.

OK. I år går vi förbi all matsvamp i skogen, men vad är nästa steg?

Började grunna på hur jag skulle förvara svampen. Har en gammal OBH Nordicatork, som dessvärre håller för hög värme för matsvamp, men eftersom jag är en flitig googlare (och även medlem i färga garn med svamp och växter på Facebook) så har jag förstått att varken en smula förruttnelse eller en del frostskador påverkar förmågan att avge pigment för färgning. Dessutom kan man frysa en del av dem och ta fram när garnfärgarandan faller på.

Jag började med att gå till Post och Tobak här i Byhåla. Jag bad om 3-5 godisburkar med lock (insåg väl inte hur många jag behövde, men det gjorde han som jobbar där 🙂 Kolla bilden!).

Alla har gått åt och jag har också varit på återbesök för påfyllning 🙂 .

(När det gäller förvaring av matsvamp är jag betydligt mer noggrann. Steriliserade, lufttäta burkar och perfekt torkad svamp. Inga genvägar där inte. Då kan man få ont i lilla maggen 🙂 .)

Nästa steg. Skogen.  Den här damen på kursen visade mig någon form av spindling (allt jag visste tidigare om spindlingar var att toppig giftspindling inte bör förtäras) med röda skivor under hatten. Kom jag ihåg var de växte? Knappast :). Tvingade ut yngste sonen, med boken i högsta hugg, och kom hem med ett gäng narrkantareller och några sammetsfotade pluggskivlingar (oätliga, men väldigt snygga med sin ludna fot).

 

Jag beslöt att fokusera på ett fåtal svampar och på att försöka ”plugga in” dem litet bättre. Efter en stund kände jag mig rätt säker på några till (Facebook-grupperna är också helt fantastiska att få stöd, råd och peppning från!) och med mod i sinnet gav jag mig ut igen (lurade med mig Pia också, hehe).

Prickmusseron (som jag, utöver det jag plockat själv) dessutom fått mig tillsänt från Dalarna via just en grupp på Facebook)

 

rödskivig kanelspindling, sammetsfotad pluggskivling och narrkantarell

svartvit taggsvamp

 

trattaggsvamp

Trötta, ålders- och väderpåverkade motaggsvampar – på väg mot frysen 🙂

Tadaaaa!

Jag har nu 21 burkar med torkad svamp och 4 i frysen med rätt trött motaggsvamp (som luktar så långt ifrån ljuvligt man kan komma).

Det är också anledningen till att jag rekvirerat mor och fars bänkspis och planerar för färgning, med min partner in crime, Pia, i vår 🙂 .

Så vad händer i vår? Hahaha – ingen aning, men det ska experimenteras (olika avkok ger olika nyanser, man kan förändra PH-värden, och jag vet att det går åt mer svamp än man tror. Garnet kommer definitivt att ha ull i sig, för då fäster färgen bra. Pia är sugen på rött. Jag vill freebasa 🙂

Watch this space 🙂

 4 kommentarer

Kommentera detta

  • (publiceras inte)