Fläderblom och äppelsaft – experiment – här kommer recept

14 juli 2017 | Creative-bloggen

Eftersom jag ofta jobbar kvällspass så tar det en stund för mig att varva ner och bli redo för sängen och det är väldigt ofta jag under just den tiden på dygnet får idéer. 🙂

Gjorde ”vanlig” flädersaft häromveckan och så fick jag en idé om att jag ville testa att byta ut citronen mot syrligt äpple (har sett recept där rabarber ersätter citron, så varför inte?), minska sockermängden en del (jag är inte tokförtjust i sött, men är man det kan man ju välja den högre siffran i receptet. Maken och hemmaboende sonen tycker nog att jag skulle gjort det 🙂 ) och få till en sommardryck som är uppfriskande och svalkande.


Jag måste säga att jag tycker att resultatet blev över förväntan.

Receptet? Här kommer det:

Ca 3 liter saft

Se till att du har väl rengjorda flaskor (glas för kylen och PET, fyllda till 3/4 för frysen, så får du längre hållbarhet) – diskmaskin rekommenderas.

Ingredienser:

30-40 rensade och sköljda fläderblomsklasar (bort med alla stjälkar De kan ge besk smak)

4 syrliga äpplen
2 liter vatten
1- 1,5 kg socker
60 g citronsyra

 

Skölj och skrubba äpplena noga. Ta bort ”pluppen” i mitten på ovansidan och den där lilla ”busken” i mitten på nedersidan.  Dela, med kärnhus och allt (eftersom kärnorna hjälper till att ge smak) i mindre bitar.

Lägg fläderblommorna i lämpligt kärl och häll över citronsyran.

Koka upp vatten, socker och äppelbitar och låt det koka till äppelbitarna börjar ”mosa” till sig. Häll över till kärlet med fläderblom och citronsyra. Låt svalna och ställ in i kylen med lock eller folie som täcker  i 2 dagar.

Sila av saften och häll på flaskor. Den håller sig i ca 1 vecka i kylen, så fyll gärna PET-flaskor (till ca 3/4, eftersom vätska expanderar när den fryser) och lägg i frysen så finns det saft tillgängligt även till vinterhalvåret.

 

 

 Inga kommentarer ännu.

Kommentera detta

  • (publiceras inte)